Heb je ooit bewonderend naar de planten van je vrienden gekeken en je afgevraagd hoe ze dat doen? Het geheim kan wel eens stekken zijn! Het stekken van planten is een eenvoudige en kosteloze manier om je planten uit te breiden. Wij hebben een makkelijk stappenplan gemaakt hoe te beginnen met stekken. Hier is een gedetailleerd stappenplan om je te helpen beginnen.
Stap 1: Kies je Moederplant
Een makkelijke plant om mee te beginnen is een vaderplant, drakenklimop of pannenkoek
Kies een gezonde moederplant waarvan je graag meer zou willen hebben. Zorg ervoor dat de plant vrij is van ziektes, beestjes of plagen.

Stap 2: Dit heb je allemaal nodig.
- Scherpe snoeischaar, maak deze wel goed schoon voor je het gaat gebruiken
- Potgrond of een potje met water
- Kweekpotten
- Optioneel is hormoonpoeder voor stekken, maar dat kan je het beste alleen gebruiken als je het gelijk in de grond zet
Stap 3: Waar moet ik knippen?
Selecteer gezonde scheuten van ongeveer 10-15 cm lang. Knip de scheuten net onder een bladknoop af met een scherpe snoeischaar.
Stap 4: Verwijder overige bladeren
Verwijder voorzichtig de bladeren van de onderste helft van de stek. Hierdoor kan de plant zijn energie richten op het ontwikkelen van wortels in plaats van het onderhouden van bladeren.
Stap 5: Waar laat je de stek groeien
Je kan het stekje nu in water zetten met de node (bijvoorbeeld bij een epipremnum en scindapsus) onder water en zo de wortels te laten groeien. Zorg dat je het water wekelijks even ververst en dat de wortels goed onder water blijven staan. Als de wortels groot genoeg zijn dan kan je ze in de grond zetten.
Bekijk hier onze stekvaasjes in de shop
OF je kan het stekje gelijk in de grond zetten. Dan volg je de overige stappen.
Dompel het onderste uiteinde van de stek in hormoonpoeder om het wortelvormingsproces te versnellen. Dit is een optionele stap, maar kan de slagingskans vergroten.
Stap 6: In de grond zetten
Plant de stekken in potgrond, zorg ervoor dat ze stevig staan. Plaats ze niet te diep - ongeveer 2-3 cm moet voldoende zijn. Druk de grond niet te hard aan, de wortels hebben ruimte nodig om te kunnen groeien anders sterft het stekje af.
Bekijk hier al het potgrond in de shop
Stap 7: Water geven
Bevochtig de grond goed en laat ze niet uitdrogen. De wortels hebben water nodig, maar maak de grond niet te nat daar houden ze dan weer niet van. Als optie kan je de stekken bedekken met een plastic zak of een plastic koepel om een vochtige omgeving te creëren.
Stap 8: Wachten, soms lang wachten en geduld hebben.
Zet de potten op een warme (niet op een warme verwarming, want dan verdampt het vocht natuurlijk) en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Geduld is hier de sleutel. Na een paar weken zal je zien dat de stekken wortels ontwikkelen en daardoor het stekje gaat groeien.
N.B. Blijft je stekje een beetje hangen? Haal m dan uit de grond en kijk of je wortels groeien. Spoel desnoods de grond er af en begin met stekken in water!
Stap 9: Verplanten
Zodra de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld en ze worden steeds groter kunnen ze worden overgeplant naar grotere potten. Het liefst neem je een pot met gaten onderin. Hierdoor kan overtollig water uit de pot lopen en heb je minder kans dat je je plant te veel water geeft. Je kunt je plant bijvoorbeeld in een plastic binnenpot zetten om die in een mooie sierpot te zetten. Of kies een terracotta pot, die hebben altijd een gat onderin.
Wil je je plant echt in een pot zonder drainage gaten zetten, leg dan een laag hydrokorrels onderin. Die kunnen een deel van het overtollig vocht opnemen en later weer afgeven aan de potgrond.
Gefeliciteerd, je hebt succesvol gestekt!
Lees in onze andere blog over de verschillende manieren van stekken.